DAGENS TIPS – STRESS

Hvorfor er det noen som stresser mer enn andre?

Svaret kan ligge i personligheten til personen. Med personligheten mener vi den særkilte eller ulike måten å tenke, føle og handle på som karakteriserer en persons respons til ulike situasjoner i livet. Personligheten kan gi en indikasjon på hvorfor noen stresser mer langs Femfaktor modellen for personlighet. Femfaktor modellen for personlighet beskriver egenskapene et menneske har, og er i psykologien blitt en universell modell for å gi en indikasjon på hva type personlighet du har. Femfaktor modellen deles inn i fem ulike egenskaper:

1. Åpenhet for nye opplevelse vs. mindre åpenhet
Ideer, fantasi, artistisk, brede interesser, spent, utradisjonelle verdier

2. Bevissthet vs. mangel på retning
Organisert, effektiv, pliktoppfyllende, prestasjonsorientert, selvdisiplin, argumentasjon

3. Ekstroversjon vs. introversjon
Sosial, sikkerhet, energisk, søke spenning/eventyr, positive emosjoner, utadvendt.

4. Tillit vs. motvilje
Tillit, rett på sak, altruisme, ettergivenhet, beskjedenhet, sympatisk

5. Nevrotisme vs. emosjonell stabilitet
Angst, sint, irritabel, depresjon, selvbevissthet, impulsiv, sårbarhet

Disse fem egenskapene er ikke fast bestemte, dvs. at de varierer fra en skala fra 1-10 hvor 1 er minst åpen for nye opplevelser og 10 er mest åpen for nye opplevelser. Det betyr at ingen mennesker kan være 100% ekstrovert og åpen for nye opplevelser hele tiden. Ut ifra femfaktor modellen viser det seg at personer som skårer høyt på skalaen over ekstroversjon og emosjonell stabilitet viser høyere grad av self-efficacy (tro og evne om å mestre en situasjon), samt at man er mer optimistisk ovenfor en stresset situasjon. En person som skårer høyt på disse egenskapene vil ha bedre evne til å tåle større belastninger enn en person som skårer lavt på graden av ekstroversjon og har høyere grad av nevrotisme.

Disse personene vil være mer pessimistiske, ha mer negative holdninger og dårligere selvtillit som gir lavere grad av stresstoleranse. Forskning på personlighet og stress viser oss også at attribusjonsstil kan avgjøre hvorvidt du har høy grad av stressnivå ovenfor en situasjonen eller ikke. Attribusjonsstilen sier noe om hvordan du tillegger hendelser ulike årsaker. En som tillegger en situasjon indre faktorer som god planlegging og indre motivasjon vil ha en høyere grad av stresstoleranse. På den andre siden vil en person som tolker sine prestasjoner i lys av ytre faktorer som flaks eller utelukkende andres bidrag være eksponert for høyere stressnivå.
Sammenhengen mellom personlighet og stress kan vise oss i hvilken grad noen er mer sårbare for mer stress enn andre. Dagens tips betyr ikke at du ikke kan håndtere stress på en god nok måte. Det som virkelig teller er hvordan du forholder deg til en vanskelig utfordring som stresser deg.

Så hva type personlighet har du og kjenner du det igjen i dette?

Kilde:
-Michael W. Passer og Ronald E. Smith. 2011. Psychology: The Science of Mind and Behavior
-R.R. McCrae og P. T. Costa. 2008. The five-factor theory of personality i Handbook of Personality Theory and Research
-R. Larsen, D. Buss og A. Wismeijer. 2013. Personality Psychology. Domains of Knowledge About Human Nature
-http://www.psykologtidsskriftet.no/index.php…
Med vennlig hilsen
Mirza Mujic
Eier, Mujic Consulting
mujic.consulting@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.