DAGENS TIPS – STRESS

Hva stresser vi over i hverdagen?

Vi er alle mennesker med ulike behov, krav, forventninger til oss selv, andre og samfunnet vårt. Det samme gjelder hva vi blir stresset over, med andre ord vi alle blir stresset mer eller mindre av ulike situasjoner. Per kan stresse i større grad over små ting som å rekke en avtale tidsnok, mens Lise vil være avslappet og rolig over samme situasjon. Hun vil kanskje i større grad stresse og være bekymret over sin sønn som gjør det dårlig på matte på skolen. Det er ifølge min egen erfaring og forskning 3 følgende områder som vi kan bli stresset av:

1. Mangel på behov: psykologiske behov, sikkerhet/trygghet, følelse av tilhørighet og status og selvaktualisering.

2. Stress i arbeidslivet (organisasjon): fysiske omgivelser, rolleforvirring og uklarhet for å utføre dine oppgaver, relasjonene med din sjef og kollegaene og endringer i organisasjonen (nedbemanning og omstilling)

3. Privatlivet: personlige endringer (å flytte til en ny by, økonomisk krise, skillsmisse, brudd med kjæresten, konflikter på hjemmefronten og mye mer) og personlige traumer (bilulykke, miste en familiemedlem, sykdom og mye mer)

Dette punktet baserer seg på Abraham Maslows behovspyramide fra «Theory of Mind» som mener i korte trekk at slike behov må være tilstede for å skape et tilfredsstillende liv med balanse, ro og lite stress i hverdagen. Betyr det at du vil bli kvitt stress og leve et problemfritt liv? Nei, det betyr kun at hvis du er litt bevisst på disse områdene kan du få litt mer klarhet i hvor du stresser mye og hvor du kanskje stresser mindre. Bevissthet er viktig egenskap også for å skape varige endringer eller løse vanskelige utfordringer enten det er på jobb eller i privatlivet ditt.

Kilde:
Forskningsbaserte bøker og artikler
Egne erfaringer

Ta kontakt hvis du ønsker å vite mer om dette på mail: mujic.consulting@gmail.com.

Med vennlig hilsen
Mirza Mujic
Eier, Mujic Consulting

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.